Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Zöld színt a tányérra!

Cikkek

Zöld színt a tányérra!

Az egészséges étrend összeállítása kiemelt jelentőséggel bír. Ma már minden információ elérhető a világhálón, és hiteles forrásból tájékozódva tisztában lehetsz azokkal a tudnivalókkal, amelyek segítségével minden étkezést tudatosan tervezhetsz meg. Igen, ugyanis nem másról szól ez, mint a tudatosságról.

Az egészséges étrend összeállítása kiemelt jelentőséggel bír. Ma már minden információ elérhető a világhálón, és hiteles forrásból tájékozódva tisztában lehetsz azokkal a tudnivalókkal, amelyek segítségével minden étkezést tudatosan tervezhetsz meg. Igen, ugyanis nem másról szól ez, mint a tudatosságról. Sokan vagyunk úgy vele, hogy elcsábulnánk a pizzák, kakaós csigák és hamburgerek kínálta kényeztetésnek, ami időnként belefér, de az étkezések nagy részének az egészségtudatosságról kell szólnia. Mindez azonban korántsem jelenti azt, hogy le kellene mondanod az ízekről, mindössze az alapanyagok megfelelő elkészítését kell megtanulnod.

 

Ha a zöld alapanyagok kerülnek szóba, akkor sokan azonnal a salátákra gondolnak, pedig a választék sokkal szélesebb ennél. Érdemes az étkezéseket úgy összeállítani, hogy a tányér jelentős részén zöldségek kapjanak helyet. Az élénkzöld színű finomságok nem csak rostokban gazdagok, de értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal szolgálják a szervezet tökéletes működését. Lássuk, milyen lehetőségeink vannak, ha a zöld színt szeretnénk viszontlátni a tányérokon!

 

Brokkoli, a népszerű szuperfood

 

A brokkolit már több száz évvel ezelőtt is ismerték, és használták. Hazánkban csak az elmúlt egy-két évtizedben jelent meg, és ma már elérhető áron beszerezhető. Szuperélelmiszerként is számon tartatjuk, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, vasat, folsavat, kalciumot, rostot és fehérjéket. Sok folsav van benne, jelentős béta-karotin forrás, és B-vitaminok is megtalálhatóak benne. Mivel erős antioxidáns hatással rendelkezik, így jótékony hatással van az energiaszintre, segít a rákos megbetegedések megelőzésében, véd az öregedéssel járó folyamatok ellen és erősíti az immunrendszert.

 

Kifejezetten ajánlott azoknak, akik szív-és érrendszeri megbetegedésekkel küzdenek, hiszen szívvédő szereppel bír a zöldség. A legtöbb vitamin és ásványi anyag akkor marad benne, ha nyersen fogyasztjuk, de párolva, sütve, főzve is hasznosnak bizonyul. Készíthetünk belőle krémlevest, mártogatóst, de húsok mellé szénhidrátszegény köretként is javasolják a szakemberek. A napjainkban nagyon divatos brokkoli pizzát is elkészítheted belőle, ilyenkor a tészta helyett az összetört brokkoli képezi az alapot. Mivel rendkívül könnyen emészthető a zöldség, így este is nyugodtan fogyaszthatod.

 

Zöldborsó, ahogy még nem kóstoltad

 

A zöldborsóról sokaknak a főzelék és a leves jut eszébe, pedig létezik egy izgalmasabb elkészítési módja is. Mielőtt azonban rátérnénk erre, lássuk, miért érdemes beiktatnod étrendedbe a borsó fogyasztását!

 

A borsó magas magnézium-és kalcium tartalommal bír, ami a csontok és az idegek számára is fontos. Segítségével elérhetőek a normál vérnyomásértékek, magnéziumtartalma pedig jótékony hatással van a szív munkájára. A sokak által megtapasztalt emésztőrendszeri gyulladásoknak is búcsút mondhatsz vele, ráadásul mivel serkenti az emésztést, így sikerülhet megszabadulnod a méreganyagoktól. Édes ízének köszönhetően a nassolás iránti vágy is csökken majd, ami a fogyás egyik lényeges területe.

 

A borsót finoman átpárolva, majd azt leturmixolva remek szendvicskrém, vagy zöldséges köret készülhet belőle. Sózd, adj hozzá nyers fokhagymát és olívaolajat, és máris fogyaszthatod a zöld finomságot.

 

Saláta szinte mindenhez

 

A saláta minden egészségtudatosan táplálkozó favoritjának számít. A választék minden korábbinál szélesebb, így a szezonális fejes salátán túl a madársalátáig sokféle típust beszerezhetünk az üzletekben. A salátakeverékek szintén remek választásnak bizonyulnak, ráadásul ezeket azonnal teheted is a tányérra. Érdemes feldobni ízvilágukat paradicsommal, uborkával, de tulajdonképpen ízlés szerint bármilyen zöldség mehet bele. Vannak, akik mozzarellával szeretik, mások csirkemellet vagy tojást is tesznek hozzá. Ez utóbbiak nélkül is mennyei ízek varázsolhatóak az asztalra, például tökmagolaj vagy olívaolaj hozzáadásával. Az üzletek polcain sorakozó, általában cukrozott, mesterséges adalékanyagokat tartalmazó öntetek helyett tehát válaszd a természetességet. Néha már egy kis citromlé is feldobja és frissé teszi a salátadarabkákat.

 

Avokádó értékes zsírokkal

 

A ma már egyre többek által ismert avokádó a gyümölcsök sorát gazdagítja, és méltán nyerte el a superfoodmegjelölést. Rendszeres fogyasztása kitűnő hatással van a szív-és érrendszer állapotára.  A benne megtalálható értékes zsírok a fogyást is megkönnyítik, ugyanis hosszú távon teltségérzetet ad, aminek köszönhetően biztosan nem nyúlsz olyan sűrűn a hűtőbe. Nagymennyiségű rost is megtalálható benne, ami az emésztőrendszer működésére is jótékony hatással van. Lutein-észeaxantin tartalmának köszönhetően a szem és a bőr öregedése ellen is hatékonynak bizonyul.

 

Banánnal, narancslével készíthetsz belőle smoothie-t, de egyszerűen ételeid mellé is szeletelheted a tányérra. Kenyérpótlóra is teheted, de avokádókrémet szintén készíthetsz belőle sóval, borssal, fokhagymával, citromlével elegyítve.

 

A saláták és zöld alapanyagok fogyasztása nem csak azoknak ajánlott, akik szeretnének megszabadulni a felesleges kilóktól, hanem az egészségükre tudatosan ügyelők számára is. Magas rosttartalmunk segít egészségesen tartani az emésztést, aminek köszönhetően a puffadásnak és a kellemetlen teltségérzetnek is búcsút mondhatsz. A felsoroltakon túl érdemes fagyasztott spenótot és sóskát is otthon tartani, ezekből pillanatok alatt ízletes, egészséges főzeléket készíthetsz, ami biztosan nem terheli meg gyomrod és plusz kilókra sem számíthatsz tőlük. A friss bébispenót leveleket pedig bátran add hozzá turmix italaidhoz, ízletes és főleg egészséges végeredmény születhet így.

 

Ne feledd, az egészséges étkezésre figyelve nem kell lemondanod az ízek kavalkádjáról sem, hiszen a természetes olajok és friss fűszernövények rengeteg izgalmas lehetőséget rejtenek magukban!

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://wellnesscafe.hu/dieta/2016-07/beszeljunk-zoldeket-a-zold-zoldsegek-csodai/

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár