10 jel, ami cukorbetegségre hívhatja fel a figyelmet

10 jel, ami cukorbetegségre hívhatja fel a figyelmet

A cukorbetegség világszerte a leggyakoribb anyagcsere-betegség, amelynek több típusát ismerjük. Legyen szó bármelyikről is, a szervezet sejtjei tulajdonképpen éheznek, hiszen nem képesek arra, hogy felvegyék a vérből a szőlőcukrot.

 

Milyen típusai vannak a cukorbetegségnek?

 

Az 1-es típusú cukorbetegség esetén csak inzulinpótlással oldható meg a helyzet, hiszen a hasnyálmirigyben az inzulintermelő béta-sejtek elpusztultak. Más a helyzet a 2-es típusú cukorbetegség kapcsán, mely gyakran a súlyfeleslegre vezethető vissza. Fokozottan veszélyeztetettek a hasi zsírmennyiség növekedésének kapcsán érintettek. Sokáig nem is jelentkeznek a tünetek, ugyanis a hasnyálmirigy fokozottan termeli az inzulint. Amint azonban előrehaladott állapotba kerül a betegség, úgy az inzulinrezisztencia átalakul diabétesszé. Gyakran társul a probléma magas vérnyomással, magas koleszterinszinttel, melyek hozzájárulnak az érelmeszesedés kialakulásához. A betegség tehát komplex kockázati faktor, melynek kezelésében az életmódváltásnak elsődleges szerepe van, de a gyógyszeres megoldások is szóba kerülhetnek.

 

Mint oly sok más betegség esetében, így a cukorbetegség kapcsán is nagyon fontos, hogy időben fény derüljön a bajra. Nézzük, milyen jelekre érdemes odafigyelni, amelyek cukorbetegségre utalhatnak!

 

1. Fokozott szomjúság érzet

 

A cukorbetegség esetében a glükóz szintje magas lesz a vérben, amit a vesék igyekeznek minél gyorsabban kiszűrni. A fokozott vizelés azonban azzal jár, hogy mindig szomjasnak érezzük magunkat. Ha tehát eleget iszol, és sem a hőség, sem a fizikai aktivitás nem indokolja a túlzott szomjúságérzetet, akkor lehet, anyagcsere-terén is megéri gondolkodni.

 

2. Állandó éhségérzet

 

Mivel a betegség esetében a glükóz felvétele szenved hiányosságot, így a szervezet energiaellátása is problémákba ütközik. Ennek egyenes következménye, hogy az érintettek gyakran érzik magukat éhesnek még annak ellenére is, hogy rendszeresen táplálkoznak. Fontos azonban, hogy a mohóságot és az érzelmi evést meg tudd különböztetni a cukorbetegség okozta éhségérzettől. Ilyenkor hasznos lehet, ha a többi tünetet is sorra veszed, vajon jelen vannak-e azok életedben.

 

3. Általános fáradékonyság

 

Ez az a probléma, amellyel a legtöbben találkozhatunk mindennapjainkban. Hátterében számos ok állhat, többek között a diabétesz is. Mivel egy anyagcsere-betegségről van szó, így a bevitt energia hasznosulásával van gond. Érdemes azonban tudni, hogy a gyengeség a többi tünet hiányában aligha azonosítható egyértelműen a cukorbetegséggel.

 

4. Hirtelen súlycsökkenés

 

Mivel a glükóz nem szívódik fel és nem tud raktározódni, így az érintettek gyorsan fogyhatnak. Természetesen ez a jelenség is olyan, melyet komplex módon érdemes vizsgálni. Ha egyébként szigorú diétát követsz, és sokat edzel, akkor a súlycsökkenés korántsem biztos, hogy a cukorbetegség számlájára írható. Érdemes tehát mindig együtt szemlélni a tüneteket az életmóddal és a mindennapi szokásokkal.

 

5. Zsibbadó kezek és lábak

 

A kezekben és a lábakban érezhető bizsergés igen ijesztő lehet. Sokan azt gondolják, gerinc-eredetű problémával van dolguk, mások, főként a számítógép előtt tevékenykedők a kéztőalagút-szindrómákban keresik a válaszokat. Tény azonban, hogy a diabéteszes neuropátia tünetei is lehetnek ezek, ugyanis a vércukorszint megemelkedésének hatására zavar keletkezhet az idegek működésében.

 

6. Látásproblémák

 

A cukorbetegség együtt járhat az érfalak meggyengülésével, melynek jeleit a látás élességén is megtapasztalni. Az érintettek szemlencséje megduzzadhat, annak alakja megváltozhat, ez pedig homályos látáshoz vezethet.

 

7. Gyakori fertőzéses megbetegedések

 

A magas glükózszint az immunrendszer optimális működésére is hatással van. Nem véletlen, hogy a betegek gyakran szembesülnek különféle fertőzéses megbetegedésekkel. Ezek ugyan időnként elmúlhatnak, de hamar újra fellángolhatnak.

 

8. Kiszáradt bőrfelületek

 

Mivel a cukorbetegség során fokozott vizelet kiválasztás történik, ezért a bőr elveszti hidratáltságát és szárazzá válik. A viszketés biztos jele annak, hogy a szervezet a bőrből is elvonja a nedvességet, amely így hámlani, viszketni kezd. Ez utóbbiakkal már csak azért is ajánlott foglalkozni, mert a hámló, viszkető bőr kisebesedhet, ami utat engedhet a szervezet felé a kórokozóknak.

 

9. Megváltozott pszichés jellemzők

 

Talán kevésbé feltűnő, de az érintettet jól ismerőknek biztosan szemet szúrhat az ingerlékenység. Ennek hátterében a glükóz magas szintje áll, mely az energiaszintre is rányomja a bélyegét, és fokozott idegességgel társulhat.

 

10. Neuropátiás tünetek

 

Tipikusan ide tartoznak a vegetatív működés zavarai, így a fokozott izzadás, a szapora szívverés, a hasmenés, a székrekedés vagy akár az impotencia is. Ezek jelentős mértékben befolyásolhatják az életminőséget, ezért jelentkezésükkor és állandóvá válásukkor mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

 

Hogyan kezelhető a cukorbetegség?

 

A kérdés természetesen jogos, hiszen senki nem szeretne együtt élni élete végéig a tünetekkel és azok egészségügyi kockázatával. A diéta és a testmozgás nélkülözhetetlennek bizonyulnak. Az ilyen módon végrehajtott életmódváltással a 2-es típusú cukorbetegség kiválóan kezelhető. A súlyfelesleg leadása és a megfelelő étrend akár az antidiabetikumok szedését is szükségtelenné tehetik.

 

Fontos tudni, hogy az 1-es típusú cukorbetegség esetében az inzulinkezelés és a diéta összehangolása hozhat eredményt. Az inzulinkezelés injekció adásával történik, melyet a páciens maga is elsajátít, így menedzselve betegségét. Az antidiabetikumok a 2-es típusú cukorbetegség esetén bizonyulnak megfelelő opciónak. Bár a cukorbetegség nem gyógyítható, de a megfelelő kezelés és életmód mellett az életminőség jelentős javulása érhető el. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egyszerű szabályok és életviteli elvek betartása mellett szinte olyan életet élhetnek az érintettek, mintha nem is lennének betegek. A betegségtudat viszont kezdetben sokat segíthet abban, hogy a szükséges szokásokat sikerüljön beiktatni a mindennapokba.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://www.eletmodorvosikozpont.hu/cukorbetegseg
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.