Napi tízezer lépés az egészségért

Napi tízezer lépés az egészségért

Talán már Te is hallottad azt az ajánlást, mely szerint napi tízezer lépés szükséges ahhoz, hogy egészséges maradj, és sikerüljön elkerülnöd a mozgásszegény életmód egészségre gyakorolt káros hatásait. Mindennapjainkban – valljuk be-, legtöbben előnyben részesítjük a kényelmes megoldásokat, és még a közeli boltba sem szívesen megyünk autó nélkül. De vajon tényleg búcsút mondhatunk az egészségügyi panaszok jelentős részének akkor, ha figyelemmel követjük a lépésszámlálót? Mennyi az igazság abban, hogy tízezer lépés a titka az életmódváltásnak? Tarts velünk, és tudj meg mindent a témáról!

 

Miért nem 9000 vagy 12 000 lépés?

 

A rendszeres testmozgás fontosságához kétség sem férhet. Nem véletlen, hogy orvosok, dietetikusok és fitness szakértők is azt javasolják, hogy az életmódváltás részeként a testmozgást is iktassuk be napjainkba. De vajon miért pont a 10 ezer lépésről terjedt el, hogy az egészségmegőrzés titkának számít? A koncepció alapvetően Japánból ered, ahol 1964-ben dobtak piacra egy lépésszámlálót, amelynek termékneve egyet jelentett azzal, hogy „tízezer lépés mérő”. A készülékkel nem más volt a cél, mint egy olyan eszközt az emberek kezébe adni, amely pontosan számolja és méri, mennyit kell minden nap megtenniük. A megoldás egyszerű lehetőséget teremtette arra, hogy előre felállított céloknak igyekezzenek a mozogni vágyók eleget tenni. Persze felmerül a kérdés utólag, hogy valóban ez a lépésszám az ideális napjaink emberének?

 

Nincs általánosan mindenkire érvényes mennyiség!

 

Amikor sportolni kezdünk akár hosszú kihagyás után, akkor nyilvánvalóan meglátszik, hogy edzetlenek vagyunk. Elég azonban néhány hét ahhoz, hogy már látványos változás induljon el a teherbírást illetően. Ahányan vagyunk, annyiféle életminőséget élünk. Igaz ez a mozgásra fordított időre és energiára is. Vannak, akiknek 10 ezer lépés meg sem kottyan, mások a 4000 lépést is kihívásnak élik meg az ülő munkavégzés mellett. A súlyfelesleg jelentősen ronthatja állóképességünket, de ha mozogni kezdünk, sokat javulhat a helyzet, és ezzel egyidejűleg a plusz kilók is leolvadnak majd.

 

Az Egészségügyi Világszervezet szerint hetente 150 perc mérsékelt intenzitású séta már jó kezdés lehet ahhoz, hogy sikerüljön javítani az állóképességet. S hogy ez mennyi lépésekben kifejezve? Naponta 7-8000 lépésnek felel meg, ami egy átlagos felnőtt számára már ideális cél lehet. Természetesen az egészség megőrzése nem csak ezen múlik, hiszen az étkezés, a testsúly, az életkor és az életmód is befolyásolják azt, hogy mennyi mozgás, esetünkben lépés lehet elegendő. Az egykor Japánban megállapított tízezer lépés mindenképpen egy jó irány lehet, s ha ezt sikerül teljesíteni napi szinten, akkor nagy baj nem lehet.

 

Lépésszámláló a céltudatosság szolgálatában

 

A lépésszámláló ma már a legtöbb okostelefon esetében alapvetően telepített alkalmazás, de ha extrákra is vágysz, sokféle applikáció közül válogathatsz. A lépésszámláló segítségével statisztikákat is láthatsz, összehasonlíthatod teljesítményedet a korábbiakkal, de a megfelelő adatok megadásával kalóriák tekintetében is tájékozódhatsz. Nem csak az okoskészülék alkalmas a lépések számolására, hanem vannak kifejezetten olyan eszközök, amelyek e funkciónak megfelelően lettek kialakítva.

 

Mennyi az annyi?

 

Az eszköz segítségével pontosan mérheted, hány lépést tettél meg, és mennyi van még hátra a napra kitűzött célodhoz. Ha a tízezer elsőre kicsit soknak tűnik, akkor tűzz ki előbb kevesebbet célként. A lépésszámláló kiváló motivációs erőt jelent, hiszen pontosan nyomon tudod követni teljesítményedet, és azt naponta növelheted 500, 1000 lépéssel. Ami először elérhetetlennek tűnik, az néhány hét múlva már a napi rutin részévé válik. S hogy távolságban is be tudd lőni körülbelül, hány buszmegállóval korábban érdemes leszállnod, nem árt tudnod, hogy körülbelül másfél kilométer gyaloglás felel meg 2000 lépésnek. Ez egyébként körülbelül 100 kalóriának felel meg.

 

Hogyan kezdj neki?

 

Egyértelműnek tűnik, hogy látod a választott készüléken, mennyit lépsz. Ahhoz azonban, hogy ezt életmódváltásod szolgálatába állítsd, tudnod kell, honnan, milyen állapotról indulsz. Könnyen lehet, hogy alapból megteszed a tízezer lépést, s ilyenkor csak néhány ezerrel kell növelned ahhoz a távot, hogy plusz kalória felhasználásra ösztönözd szervezeted. Többségünk azonban általában két-háromezer lépést tesz meg, pláne akkor, ha ülő munkát végzünk, és szinte ajtótól ajtóig autóval közlekedünk. Ha tehát alacsony lépésszámról indulsz, akkor emeld fokozatosan a megtett mennyiséget. Ahhoz, hogy fejlődj, a napi lépésszámot érdemes növelned. Ha minden nap magad mögött hagyod a kitűzött mennyiséget, az nem csak állóképességeden látszik majd meg, hanem jó esetben külsődön is.

 

Motiváció és kitartás

 

A lépésszámláló kitűnő motiváció lehet azok számára, akik szeretik ténylegesen mérni és látni, mit teljesítettek a nap folyamán. Elsőre talán furcsa lehet a rendszeresen sportolók számára, hogy vannak, akiknek néhány ezer lépés megtétele is kihívásnak számít, pedig a mozgásszegény életmód ilyen formája sokakat érint. Még csak súlyfelesleggel sem kell ahhoz küzdeni, hogy a rendszeres, kitartó séta távolálló legyen a mindennapoktól.

 

Minden fejben dől el, ezért nagyon fontos, hogy tisztázd magadban, változtatni akarsz, és nem adod fel az első nehézségnél. Könnyebb autóval dolgozni indulni. Ha azonban semmin nem változtatsz, akkor semmi nem is fog változni életedben. A fittebb, energikusabb mindennapok nem csak egyfajta elégedettség érzést adnak, hanem tényleges hatással vannak közérzetedre és így életminőségedre. Növeld teljesítményed fokozatosan, és ha korábban alig mozogtál, már ez is elég lehet ahhoz, hogy a mérleg kevesebbet mutasson. A tízezer lépés praktikus célkitűzés lehet, és hidd el, nem az a fontos, mikorra válik az mindennapjaid részévé, hanem sokkal inkább a kitartás és saját komfortzónád napi átlépése az, ami előrébb visz majd az úton.

 

Írta: Kiss Anita
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.