Hogyan előzhetjük meg a magas vérnyomás kialakulását?

Hogyan előzhetjük meg a magas vérnyomás kialakulását?

A magas vérnyomással küzdők száma időről-időre nő. Sokáig nem okoz semmilyen panaszokat a betegség, éppen ezért sokan nem is tudnak arról, hogy milyen értékekkel élnek. A figyelmet általában valamilyen kivizsgálás hívja fel a problémára, ami annak veszélyes egészségügyi kockázatai miatt mindenképpen figyelmet érdemel. A szívinfarktus, a stroke, a szívelégtelenség, sőt a veseelégtelenség és az érrendszeri megbetegedések mind a magas vérnyomás számlájára írhatóak.

 

Normálistól a magasig

 

A vérnyomás két értékből áll össze. A felső érték a szisztolés, mely a szívizmok összehúzódásakor és a vér artériákba pumpálásakor mérhető. Az alsó vagy diasztolés érték akkor mérhető, amikor a szív üregei telítődnek, vagyis aktuálisan éppen nem pumpálnak vért az erekbe. A tökéletes vérnyomás a 120/80, de normálisnak tekinthető a felső érték 120-129-ig, az alsó érték pedig 80-84. Emelkedett vérnyomásról akkor beszélhetünk, ha a felső érték 130-139-ig terjedő intervallumon belül mozog, az alsó pedig 85-89-ig. Magas vérnyomásról a 140-es és a 90-es érték fölött beszélhetünk. Ez a jól ismert hipertónia, ami sokak életét nehezíti meg.

 

Csökkentsd a felesleget!

 

Az odafigyelést azonban nem hanyagolhatjuk el, pláne akkor, ha a páciens túlsúllyal rendelkezik, cukorbetegséggel küzd, vagy magas a koleszterinje. A vérnyomás beállításakor tehát ezeket a tényezőket mind figyelembe kell venni. Kevésbé súlyos esetekben az orvos járóbeteg-ellátásban kezeli a beteget, ha viszont kiugró értékek tapasztalhatóak, vagy például rosszulléttel, orrvérzéssel kerül kórházba az érintett, akkor kórházi kezelés keretein belül történik a vérnyomás beállítása. A legtöbbször különféle vérnyomáscsökkentők kombinációja hozza meg a kívánt hatást, sőt, nem ritka, hogy nyugtató is társul ezek mellé. A háttérben számos civilizációs megbetegedés is állhat, így a pánikbetegség, a generalizált szorongás, vagy a gyakran mindezeket indukáló stresszes életmód.

 

Természetesen a legtöbb gyógyszerszedő kíváncsi arra, hogy van-e lehetőség valamikor azok elhagyására. A súlyfelesleg esetén jó esélyek vannak erre. Minden plusz kiló ugyanis 1-2 mm HG-értékkel növeli a szisztolés értéket. Ha tehát sikerül beindítani a fogyást életmódváltással, akkor akár idővel csökkenthető vagy akár el is hagyható a gyógyszer. Persze ez attól is függ, milyen értékek mérhetőek a gyógyszer nélkül. Extrém magas vérnyomás esetében sajnos sokszor egy életen át szedni kell a kijelölt készítményeket.

 

Felejtsd el az alkoholt!

 

Nem csak a plusz kilók, hanem a stressz is gyakran felelőssé tehető a magas vérnyomásért. Nagyon fontos, hogy törekedjünk a lazításra, ne csak a munkáról szóljon életünk. Ez hosszú távon garantáltan jót tesz egészségünknek. A sport remek stresszoldó, de ha magas a vérnyomásod, akkor érdemes lehet szakember segítségét kérni az ideális mozgásforma megtalálásához. Vannak, akik tévesen úgy gondolják, hogy a munka után elfogyasztott alkohol megfelelően oldja a feszültséget. Ugyan rövidtávon ezt így érezhetjük, de huzamos időn keresztül nagymértékben árthatunk vele szervezetünknek, sőt, a magas vérnyomás is jelentősen növekedhet ilyen módon.

 

A gének szerepe

 

A betegségek esetében általában vizsgálni kell a dolog genetikai hátterét is, és ez a magas vérnyomás esetében sincs másként. Valóban vannak, akiknél örökletes hipertóniáról van szó. Ekkor is fontos azonban, hogy az egyéb tényezőket, mint a stresszt, a túlsúlyt és a mozgásszegénységet kiiktassuk életünkből, hiszen ezzel csak javíthatunk általános egészségügyi értékeinken.

 

Orrvérzés és magas vérnyomás

 

Mint korábban már említettük, a magas vérnyomás gyakran valamilyen tünet megjelenésével hívja fel magára a figyelmet. Tipikusan ilyen a gyakori orrvérzés. Lehet ugyan, hogy ilyenkor 20 perc alatt eláll a vérzés, de amennyiben gyakran előfordul, akkor mindenképpen orvoshoz érdemes fordulni, ugyanis a magas vérnyomás gyakori okozója ennek. Sokan úgy vélik, hogy egy orrvérzés nem ad okot a félelemre, pedig célszerű tudni, hogy akár komoly vérveszteséggel is társulhat. Ilyenkor az orr tamponálása időszakos segítséget jelenthet, de a cél mindig a háttérben megbúvó betegség kezelése. A magas vérnyomás csökkentésével rendszerint az orrvérzések is megszűnnek. Nem ritka, hogy ez a probléma fordítja a figyelmet egy alapos kivizsgálásra és a vérnyomás értékek normalizálására.

 

Q10 koenzim a szív egészségéért

 

Ugyan a mikroelemek komplex jelenléte szükséges az egészség és így a szív egészségének megőrzéséhez, de vannak olyan anyagok, amelyek fokozottan segíthetnek. Ilyen a Q10 koenzim, ami egy vitaminszerű anyag. Serkenti a sejtek energiatermelését. A kutatások azt is bebizonyították, hogy a szívelégtelenségben szenvedő betegek szívének izomszövetében alacsony ennek az anyagnak a szintje. A pótlás tehát nagyon fontos, ehhez ma már többféle étrend-kiegészítő is rendelkezésre áll.

 

Mérsékelt sófogyasztás

 

A sófogyasztása és a magas vérnyomás között szoros kapcsolat mutatható ki. A legtöbben sokkal több sót fogyasztunk, mint az célszerű lenne. A maximum 2-3 grammot nem érdemes átlépni. Kerülendőek tehát a gyorséttermi ételek, a készételek, a kifejezetten sós nassolnivalók. S hogy milyen jelek utalnak a túlzott nátriumbevitelre? A vizenyő, a püffedt arc, a puffadás biztos jelei. Mivel a szervezet azon dolgozik, hogy a sót kiürítsék a vesék, ezzel együtt a magnézium és a kalcium is távozik a szervezetből. A vízhajtó tabletták is ezen az elven működnek, vagyis megnövelik a vizelet mennyiségét. Nem véletlen, hogy melléjük rendszerint káliumot is ki szoktak írni az orvosok. Hasonlóképp fontos a magnézium és a kalcium pótlása is.

 

Az egészséges táplálkozás, a magas rostfogyasztás és a normál testsúly tehát már önmagában pozitívumnak számítanak, ha szeretnénk természetes módon csökkenteni a vérnyomást. Fontos azonban tudni, hogy egészségügyi kockázatai miatt sok esetben gyógyszeres kezelés is szükségessé válik, ha nem is egy életen át, de az életmód rendezéséig mindenképpen.

 

Írta: Kiss Anita

 
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.