Gyulladt az ínyem. Mi lehet az oka, és mit tegyek?

Gyulladt az ínyem. Mi lehet az oka, és mit tegyek?

Az ínygyulladásban szenvedők száma rendkívül magas nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is. Az elmúlt tíz évben 25%-kal nőtt a fogágybetegek száma világszerte (GBD 2015 Disease and Injury Incidence and Prevalence).

 

 A KSH adatai szerint míg 2003-ban tízezer magyar felnőttből 627 volt cukorbeteg, 2015-ben már 1243-an jártak orvosnál diabétesz miatt. A gyerekek közül szintén kétszer annyian küzdenek a kórral, mint tizennégy éve. Cukorbetegség esetén a fogágybetegség kialakulásának valószínűsége három- négyszerese, mint egyébként. Ennek oka, hogy a magas vércukorszint kedvez a baktériumok szaporodásának, továbbá a cukorbetegeknél jellemző szájszárazság miatt a nyál védőmechanizmusa sem tud érvényesülni.

 

Számos tanulmány számol be arról, hogy az ínygyulladás és fogágykezelés eredményességét az befolyásolja a legjobban, hogy a páciens milyen odafigyeléssel ápolja a fogait és igyekszik fenntartani a szakember kezelésével elért eredményt.

 

Mi lehet az oka az ínygyulladásnak?

 

Az ínygyulladás oka bakteriális eredetű, az ínygyulladás a baktériumok által termelt toxinokra adott immunválasz. Lehet hormonális eredetű is (például terhességi vagy serdülőkori ínygyulladás), oka lehet vitaminhiány (például a C-vitamin hiánya), dohányzás, de egyszerűen a nem megfelelő fogmosási technika is, amikor a fennmaradó lepedékben elszaporodnak a baktériumok.

 

A fogágybetegség oka a baktériummal teli foglepedék. A gyulladás első tünete a vörös, duzzadt, fogmosás során vérző fogíny. Ha az ínygyulladás nem gyógyul meg, fogágygyulladás alakul ki, amely hosszú távon a fogak meglazulásához, később elvesztéséhez vezethet.

 

Szükség van egy olyan fogkrémre, amely baktérium ellenes összetevőket tartalmaz, folyamatosan használható és kellemes az íze, így a fogágybetegségben szenvedők szívesen használják. Az is fontos, hogy a folyamatosan használt fogkrém védje a fogakat a fogszuvasodással szemben, illetve ne színezze el a fogakat.

 

Az ínygyulladás karbantartására és kezelésére alkalmas fogkrém csökkenti a lepedék mennyiségét, a nem tökéletes fogmosás után fennmaradó lepedéket semlegesíti azáltal, hogy antibakteriális hatású összetevőket tartalmaz. Kiegészítésként érdemes szájvizet használni a jobb eredmény érdekében, valamint lágy szálú fogkefét, amely kíméletesen, de alaposan tisztítja a már amúgy is érzékeny fogínyt és a fogakat.

 

Írta: Dr. Tóth Tünde fogszakorvostermékajánló:
MERIDOL
fogkrém
(75ml)
részletek
ár: 1.599 Ft
MERIDOL
szájvíz
(400ml)
részletek
ár: 2.399 Ft

további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.