Civilizációs megbetegedések, avagy az életminőség ára

Civilizációs megbetegedések, avagy az életminőség ára

Napjainkban minden korábbinál kényelmesebb életet élhetünk. Ennek viszont megvan a maga ára, akár ami saját egészségünket is illeti. A civilizációs megbetegedések közvetve vagy közvetlenül sokakat érintenek. A probléma legtöbbször életmódunkban keresendő, és a változást is csak úgy várhatjuk, ha szokásainkon hajlandóak vagyunk változtatni. A korszerű tudományos eredményekkel egyidejűleg sajnos nem érkezett el az az időszak, amikor a betegségeknek is búcsút mondhatunk, sőt, újabb fajták ütötték fel fejüket, melyek komolyabb problémákat okoznak, mint azt a legtöbben hisszük.

 

Súlyfelesleg, mindennek az eleje és a vége

 

Az elhízás manapság népbetegség, ehhez kétség sem férhet. Nem pusztán esztétikai hátrányokkal jár, hanem rengeteg egészségügyi kockázatot is hordoz magában. A plusz kilók sokszoros terhelést jelentenek az ízületek számára, az ízületi fájdalmak, a cukorbetegség és a rák valós kockázatot jelent az érintetteknél. A szív-és érrendszeri megbetegedések szintén nem ritkák azok körében, akik felesleges kilókkal küzdenek. Sajnos nem könnyíti meg a helyzetet az sem, hogy a mozgásszegény életmód sokakat érint napjainkban. A számítógép előtt töltött óráknak azonban nem csak ez a hátulütője.

 

Szemészeti problémák és kéz-ízületi gondok

 

A számítógép napjaink elmaradhatatlan elemének számít. Aligha képzelhetjük ma már el nélküle a munkavégzést, az ügyintézést, de szabadidőnkben is gyakran döntünk a monitor előtt. Ez összességében nézve akár azt is jelentheti, hogy napi 10-12 órát ülő testhelyzetben, egy monitorra meredve töltünk. A száraz szem szindróma gyakran érinti az ilyen munkakörben dolgozókat, hiszen elfelejtünk pislogni, ami a szemek rendszeres kiszáradásához vezet. Tény az is, hogy a monitor előtt dolgozók nagy részének egyre romlik a látása. Ezen csak úgy segíthetünk, ha legalább szabadidőnkben nem az okoskészülékeket, laptopot nézzük. Fontos, hogy időnként nézzünk a távolba is, ezzel mintegy tornáztatva szemünket. Erre a nap folyamán, legalább félóránként érdemes figyelmet fordítani. A hialuronsavas, szemszárazságot csökkentő szemcseppek is remek választásnak bizonyulhatnak, de a szemvidítófű névre hallgató gyógynövény fogyasztása, a vele történő lemosás is hasznos lehet az érintettek számára.

 

Mozgásszervi panaszok

 

Az ülő életmód maga után hozza a mozgásszegény mindennapokat. A nem megfelelő testtartás és ezzel együtt a sok ülés a nyak, a hát, a derék fájdalmaihoz vezet, és akár az életminőségre is rányomhatják bélyegüket ezek a panaszok. Fontos, hogy legalább félóránként felállj, járkálj kicsit, és a munkán kívüli időt mindenképpen fizikai aktivitással is töltsd. A mozgásszervi panaszok egyébként szoros összefüggésben állhatnak az elhízással is, hiszen minél több plusz kilót cipelsz magadon, annál nehezebb a mozgás, és így a felesleg leadása.

 

Szenvedélybetegségek

 

Ugyan a régebbi korokban is jelen voltak a szenvedélybetegségek bizonyos fajtái, de soha nem öltöttek ezek akkora méreteket, mint manapság. A stressz feldolgozására sokan választják a dohányzást és az alkoholt, ez pedig akár a magasan kvalifikált rétegekben is elterjedt. Nem hozható tehát szoros összefüggésbe mindez az anyagi nehézségekkel, és ez a drog kapcsán sincsen másként. A gyermekkori vagy felnőttkori feldolgozatlan események, felgyorsult világunk, melyben egyre kevesebb idő van saját magunkkal foglalkozni, mint indukálhatják azt, hogy belecsússzunk valamilyen szenvedélybetegségbe. Ezek ugyanis nem egyik napról a másikra alakulnak ki, hanem gyakran hosszú évek önsorsrontó tevékenysége szükséges hozzá.

 

Stressz, ami mindenkit érint

 

Mindannyian máshogy reagálunk a stresszre. Vannak, akik kiegyensúlyozottságukkal képesek ellensúlyozni azokat a helyzeteket és kapcsolatokat, melyek romboló hatással vannak a mindennapokban. Mások alkoholhoz, cigarettához nyúlnak. Nem ritka az sem, hogy egyszerűen alávetjük magunkat az ilyen élethelyzetnek és tulajdonképpen igyekszünk túlélni. Ez utóbbi sem mondható jó döntésnek, hiszen a stressz lassan vagy éppen gyorsan és biztosan teszi a dolgát. Nem csak a szervezetben levő mikrotápanyagokat emészti fel ezzel hiánybetegségeket okozva, hanem az idegrendszerre, az éjszakai nyugalomra, valamint a szív egészségére is hatással van a folyamatosan jelen levő feszültség. Egyértelműen állíthatjuk tehát, hogy a stresszes életmód civilizációs jelenség és egyúttal betegség. A sport remek kiutat jelenthet az érintettek számára.

 

Szorongás, depresszió

 

Minden korábbinál többen produkálnak pánikjellegű tüneteket. A szorongás és a depresszió sokak életét nehezítik meg. Bár ma már sokkal inkább elfogadottak ezek, mint betegségek, de még mindig gyakori a megbélyegzés és sokan csak hisztinek vélik azt, ami tulajdonképpen komoly pszichés megbetegedés. A fokozott teljesítménykényszer, a már a fiatalok körében is megjelenő verseny, a külsőségekre való fókuszálás és a felgyorsult világhoz való alkalmazkodás problémái azonban korosztálytól függetlenül sokakat érintenek. A megfelelő környezet, a pszichés egyensúlyt teremtő tevékenységek és a szeretett személyek támogatása legalább olyan hasznosak lehetnek az érintettek számára, mint a szakszerű segítség és a sport.

 

Virtuális világ és az ettől való függőség

 

Függőségekben nem szenved hiányt a XXI. század embere. A helyzetet pedig csak tovább tetézi a virtuális világ, melyre sokan menekülésként vagy éppen függőségként gondolnak. Az okostelefon ma már mindenki kezében ott van, de a telekommunikációs eszközök és az internet akár a társas kapcsolatok alakulására is rányomhatja bélyegét. Ugyan a netnek köszönhetően minden korábbinál közelebb lehetünk egymáshoz, valahol mégis eltávolodunk a valós élettől. Fontos tehát, hogy meglássuk azokat a kikapcsolódási formákat, kapcsolatokat, melyek a tényleges élethez köthetőek, és nem csak egy monitoron látjuk viszont azokat.

 

Írta: Kiss Anita
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.