A mozgás terápiás, gyógyító erővel bír!

A mozgás terápiás, gyógyító erővel bír!

Egészséges, energikus és kiegyensúlyozott mindennapok? Az alapok természetesen a fizikai erőnlét, a szervi egészség és a pszichés egyensúly területén indulnak. A terület azonban jóval szélesebb skálát ölel fel, mint a rutinvizsgálatok elvégzése, a szükséges gyógyszerek szedése, vagy a megfelelő táplálkozás. Nem csak a súlyfelesleggel küzdők számára érdemel figyelmet a mozgás, hanem mindazoknak, akik szeretnének többet kihozni mindennapjaikból, vagy egyszerűen a gyógyulás útjához van szükségük a sportolás jelentette erőre és fegyelemre.

 

Az alternatív és a klasszikus orvoslás is egyetért abban, hogy a rendszeres testmozgás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket. Annak hiánya elsősorban az elhízással jelentkezik, de ez egyébként további problémákkal hozható összefüggésbe. Az ízületi fájdalmak akár a mozgásszabadság elvesztéséhez vezethetnek, de a cukorbetegség és a magas vérnyomás is gyakran a plusz kilók számlájára írhatóak.

 

Megváltoztathatóak a gyermekkori szokások

 

Napjaink felnövekvő nemzedéke már legtöbbször nem a szabadban tölti szabadidejét, hanem sokkal inkább a számítógép előtt. Ennek meg is van a következménye, hiszen a kötelező sport elfoglaltságok ellenére is mind több a súlyfelesleggel küzdő gyermek. Kár lenne azonban azt gondolnunk, hogy a gyermekkori szokások később is kifejtik negatív hatásaikat. Felnőttként gondolkodva átláthatjuk, hogy teljes életet és egészséget csak úgy kaphatunk, ha felülemelkedünk a lustaságon és aktív kikapcsolódást iktatunk mindennapjainkba. Fontos azonban megemlíteni, hogy ha újrakezdő vagy, és utoljára az iskolai tornaórákon mozogtál tíz percnél többet, akkor törekedj a fokozatosságra. 40 éves kor felett, vagy valamilyen betegséggel küzdve pedig feltétlenül kérd ki orvosod véleményét.

 

Mozgás a lélek egészségéért

 

Elsősorban azt gondolhatnánk, hogy a rendszeres mozgással elsősorban a test egészségét szolgálhatjuk. Emellett azonban tény, hogy az oly kényes lelki egyensúly érdekében szintén tehetünk a testmozgással. A stressz oldására a legjobb módszernek számít, hiszen amíg az utolsó ismétléssel küzdesz, vagy még egy kilométert le akarsz futni, addig kikapcsolsz, erősödsz, átléped saját komfortzónád, és valószínűleg nem a mindennapi problémákon jár majd az eszed. Ha pedig mégis, könnyen lehet, éppen egy izzasztó edzés közben jössz rá a megoldásra.

 

Ha a HIT edzések helyett a nyugalmasabb sportok iránt vonzódsz, akkor az úszás remek választásnak bizonyul. A víz, mint természetes közeg és a mozgás együtt egyfajta meditatív állapotba hoz. Súlyfelesleggel küzdesz? Kezdd a dolgot sétával, melynek tempóját és időtartamát egyre növeled. Váltogathatod a futást és a sétát is, ehhez kitűnő telefonos applikációkat is találhatsz. A mozgás serkenti az anyagcserét, amivel a plusz kilóknak is búcsút mondhatsz. Kell ennél jobb gyógyír a lélek számára?

 

Javuló szívműködés

 

A rendszeres sportolás hatással van a szív működésére. A nyugalmi pulzusszám csökkentésével kímélhetjük szívünket, hiszen kevesebbet kell neki vernie, miközben a megfelelő mennyiségű vérrel látja el a szervezetet. Akár koszorúér-megbetegedések esetében is hasznos lehet a kíméletes torna. Kiemelt figyelmet érdemel tehát az, hogy kiről van szó, milyen betegségekkel rendelkezik, mely állapot jellemző általános egészségére és mennyire edzett. A szakember segítségével sok kellemetlenséget, vagy akár veszélyes helyzeteket, sérüléseket is elkerülhetünk.

 

Erősebb csontok

 

Tudtad, hogy ha a csontokat terhelés éri, akkor automatikusan működni kezdenek a csonttömeget építő sejtek? Talán sokak számára meglepő lehet, de a csonttömeg csökkenése már 25 éves kor körül elkezdődik. A csontritkulás esetén nem csak a kalcium és a D-vitamin segíthetnek, hanem a rendszeres mozgás is. Ha ez már gyermekkortól elindul, akkor olyan mechanizmusok épülnek be, melyek később könnyebbé teszik az újrakezdést. Akkor se keseredj azonban el, ha valójában soha nem sportoltál, hiszen elkezdeni sosincs késő. Figyelj a gyakoriságra, ugyanis ez az, ami a csontépítő sejteket aktiválja. Mivel idősebb korban egy elesés során akár komoly törések is keletkezhetnek, ezért fókuszáljunk a megelőzésre. Ha a korhoz képest megfelelő állapotban vannak a csontok, akkor a kialakuló problémák kockázata is csökkenthető.

 

Veszélyben a csípő- és térdízületek

 

Az ízületi kopás nem csak idős korban jelentkezik, hanem már a fiatalok is veszélyeztetettek. Ezen a gyakori súlyfelesleg sem segít, ugyanis minden egyes plusz kiló tulajdonképpen négyszeres terhelést jelent az ízületek számára. Nem véletlen, hogy az érintettek gyakran panaszkodnak térdfájásra vagy a csípő problémáira. A rendszeres mozgással megerősíthetőek az ízületek környéki izmok, így azok leveszik a terhelést az ízületekről, és javítható az általános állapot. A mozgás tehát terápiás jelleggel is kiválóan alkalmazható, akár műtétek utáni felépüléshez. Elsődleges cél azonban minden esetben a megelőzés, a prevenció.

 

Javuló egészségügyi értékek

 

A tapasztalatok alapján megfigyelhető, hogy a rendszeres, egészségi állapotnak és testsúlynak megfelelő testmozgás jótékony hatással van a különféle értékekre. Csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet. Hatására javul a szervezet oxigénellátása, energikusabbnak érezhetjük magunkat, és tisztábban tudunk gondolkodni is.

 

Futás, az általános gyógyír

 

Ugyan nem mindenki számára javasolt a futás, de ha a testsúly és az általános egészségi állapot engedi, akkor kitűnő választás. Alexander Weber például 1988-ban futásterápiás központot alapított, amely során számos sikert értek el a páciensek állapotukat illetően. Sokkal régebb óta tudjuk azonban, hogy az idegesség, az alvászavarok, a depresszió és a hátfájás is enyhülnek a rendszeres futás hatására. Jótékony hatásai azonban nem merülnek ki ennyiben, ugyanis a fejfájás, a szorongás, a pánikbetegség esetében is bebizonyosodott a futás és úgy általában a testmozgás jótékony hatása. Az is kiderült, hogy az olyan szenvedélybetegségek, mint az alkoholizmus, szintén gyógyítható a futás választásával.

 

Mindegy, hogy a futás, az úszás, a csoportos órák, az edzőtermi súlyzós edzések vagy például a túrázás mellett döntesz, a lényeg, hogy megtaláld örömöd a tevékenységben. Ez a kulcsa annak, hogy hosszú távon is folytasd, ezzel saját egészséged megőrzésének vagy éppen helyreállítása érdekében téve. A sport terápiás hatásához kétség sem férhet, a lényeg az, hogy megtaláld a testhez álló mozgásformát. Érdemes a téli hidegben is a szabadtéri mozgásformákat beiktatni mindennapjaidba, hiszen felfrissítenek, és új szemszögből láthatod hatásukra életed. A szabadban törekedj a megfelelő öltözékre, mely melegen tart, felszívja az izzadságot és egyúttal kényelmes is a futáshoz, sétához, túrázáshoz.


Írta: Kiss Anita
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.