A magnéziumhiány gyakoribb, mint gondolnád!

A magnéziumhiány gyakoribb, mint gondolnád!

Gyakran érzed magad fáradékonynak, annak ellenére is, hogy eleget alszol? Gyorsan sikerül kihozni a sodrodból és néha igazi házisárkányként viselkedsz? Gondoltál már arra, hogy a háttérben akár magnéziumhiány is állhat? A tapasztalatok azt mutatják, hogy a testi és a pszichés tünetek sokszor valamilyen vitamin vagy ásványi anyag hiányára vezethetőek vissza. A patikák és az étrend-kiegészítők forgalmazásával foglalkozó bio boltok minden korábbinál szélesebb választékkal állnak rendelkezésre akkor, ha a mikrotápanyagok pótlása a cél. A magnézium esetében pedig egyértelmű tünetek jelzik, hogy valóban szükség van a pótlásra.

 

Melyek a magnéziumhiány biztos jelei?

 

Ha volt már kínzó lábikra görcsöd, akkor pontosan tudod, mennyire fájdalmas tud lenni. Nem kell azonban ilyen gyötrő jelekig várnod a magnéziumpótlással, ugyanis már a kisebb izomgörcsök is arra utalhatnak, hogy nem viszel be elegendő mennyiséget az ásványi anyagból. A fáradékonyság mellé izomgyengeség is társulhat, de ennél sokkal ijesztőbb lehet az a fajta nyugtalanság és idegesség, melyet tulajdonképpen nem tudsz megmagyarázni, de mégis végigkíséri napjaidat. Súlyos esetben akár alvászavarok, állandó letargia és pánik-jellegű tünetek is kialakulhatnak a magnéziumhiány talaján.

 

Amennyiben a szervezet nem jut elegendő magnéziumhoz, akkor megnőhet a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Előfordulhatnak szívritmuszavarok is, így mindenképpen célszerű gondoskodni a magnéziumpótlásról. Nők számára átlagosan 375 mg a napi szükséges beviteli mennyiség, férfiaknak pedig 450 mg.

 

Magnéziumszintet csökkentő tényezők

 

Vannak bizonyos életmódbeli tényezők, melyek jelentősen csökkenthetik a szervezetben jelen levő magnézium szintjét. A szénsavas üdítőitalok foszfátokat tartalmazhatnak, melyek a magnéziumhoz hozzákötődnek, így a szervezet nem tudja ez utóbbit hasznosítani. Amennyiben túl sok cukros süteményt, édességet fogyasztasz, akkor érdemes tudnod, hogy a szervezet a magnéziumtartalmának kiválasztását is fokozzák ezek az ételek.

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a stressz fokozott mennyiségben használja fel a szervezetben jelen levő magnéziumot. Ha tehát a feszültség életed részét képezi, akkor a stresszkezelési módszerek elsajátítása mellett a magnézium pótlására is javasolt hangsúlyt helyezned. Hasonló a helyzet akkor is, ha naponta fogyasztasz kávét vagy energiaitalokat. Ezek vízhajtó hatásúak, és mivel a szervezet magnéziumszintjét a vese szabályozza, így fokozott kiürítésre ingerlik azt. A rendszeres alkoholfogyasztás különösen veszélyes e szempontból, ha tehát alkoholbetegségről van szó, akkor a magnéziumpótlás kiemelt jelentőséggel bír a gyógyulás fázisában.

 

Hogyan pótolható a magnézium?

 

A mindennapokban elfogyasztott élelmiszerekkel sok magnéziumot juttathatunk be, ám ennek érdekében célszerű körültekintően megválasztani az alapanyagokat. Az olajos magvak, a hüvelyesek és a sötétzöld színű zöldségek rendszerint gazdagok magnéziumban. Bár hazánkban nem jellemző a rákfogyasztás a hétköznapokban, pedig hasznos lenne, ugyanis segítségével pótolható a magnézium.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sajnos az étkezéssel bevitt magnézium mennyisége nem elegendő a szervezet számára. Itt kerülnek képbe az étrend-kiegészítők, melyek minden korábbinál szélesebb választékban jelen vannak a kínálatban. A klasszikus magnézium tablettákon túl már italpor formájában is hozzájuthatunk az ásványi anyaghoz. A magnézium-citrát alapú étrend-kiegészítők különösen népszerűek, ugyanis a tablettáknál jobb felszívódást tesznek lehetővé, pláne, ha C-és B-vitaminokkal vannak kombinálva.

 

Milyen problémákon segíthet még a magnézium pótlása?

 

Kevesen tudják, de hasmenés és a hányinger is utalhat arra, hogy nincsen elég magnézium a szervezetben. Hasonlóképp ilyen jelek a zajokra való túlérzékenység vagy a kellemetlen testszag. A magnézium nélkülözhetetlen a látóidegek megfelelő működéséhez, ezért a hirtelen látásromlás is utalhat arra, hogy probléma van az ásványi anyag ellátottsággal.

 

A magnézium segít a cukorbetegség és az inzulin rezisztencia kontrollálásában, de a magas koleszterinszint is csökkenthető jelenlétével. Ha fogyni szeretnél, akkor nélkülözhetetlen a magnéziumpótlás, ugyanis segít az éhségérzet kontrolljában. Szintén kevesen vannak tisztában azzal, hogy a magnéziumhiány is állhat az asztma kialakulásának hátterében. Nők számára kiemelt jelentőséggel bír a magnéziumpótlás, ugyanis a menstruáció szinte teljesen kiüríti a készleteket. A vérzéskor megtapasztalható rossz közérzet is enyhíthető azzal, ha elegendő magnéziumot fogyasztunk a menstruáció előtti időszakban.

 

Ne kalciummal együtt!

 

Az ásványi anyagok és a vitaminok elősegíthetik egymás felszívódását, mint például a vas és a C-vitamin esetében tapasztalható. Tény azonban, hogy ugyanígy akadályozhatják is a felszívódást. A magnézium pótlásakor kerüljük a kalcium bevételét. Sajnos több olyan étrend-kiegészítő is jelen van a piacon, melyekben mindkét elem megtalálható, pedig nem célszerű. Mivel a kalcium és a magnézium rendszerint versenyt folytatnak azokért a receptorokért, melyek a felszívódásért felelősek, így mindkét ásványi anyag felszívódása elégtelen lesz.

 

Ha az étrend-kiegészítőkről van szó, akkor a leggyakrabban a magnéziumról és annak pótlásáról szoktunk hallani. Nem véletlen, ugyanis számos testi folyamat működését befolyásolja az ásványi anyag jelenléte. Hiányát egész közérzetünkön, idegrendszeri állapotunkon megérezzük, ezért a pótlás kiemelt jelentőséggel bír az életminőség javítását illetően is. A változatos táplálkozáson túl tehát, ha csak néhány táplálék-kiegészítőt szeretnénk rendszeresen fogyasztani, akkor célszerű azok közé a magnéziumot mindenképpen beválasztani.

 

Forrás: Kiss Anita
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


Webshopunkra jelenleg rengeteg rendelés érkezik és a kollégák nagyon elfoglaltak. Kérjük ne telefonon, hanem email-ben tájékozódj.
telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.