5 betegség, ami kezelhető az egészséges életmóddal

5 betegség, ami kezelhető az egészséges életmóddal

A gyógyszer-, és mellékhatásoktól mentes gyógyulás kétségkívül csábító lehetőségnek bizonyul. De vajon mennyire van erre ideje napjaink emberének? Amikor lever lábunkról a betegség, akkor mihamarabb szeretnénk magunk mögött tudni a lázzal, levertséggel, fájdalmakkal járó problémát. Nincs ez másként akkor sem, ha visszatérő egészségügyi problémákról van szó. A legtöbben fájdalomcsillapítóktól és tablettáktól várják a gyógyulást, pedig tény, hogy másfajta megoldás is létezik.

 

Vannak olyan betegségek, melyek kifejezetten a modern életvitelre vezethetőek vissza, de persze nem mehetünk el a fertőzések mellett sem. Az egészséges életmód fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Ha ügyelsz arra, mennyit mutat a mérleg, milyen alapanyagokat fogyasztasz a nap folyamán, és megtanulod-e kezelni a stresszt, azzal már sokat tettél saját egészséged érdekében. Számos példa adódik arra, amikor életmódváltással sikerült a betegeknek maguk mögött hagyni az egészségügyi problémákat. Cikkünkben néhány olyan betegségről szólunk, amelyek kiválóan kezelhetőek életmódváltással, vagy legalábbis a tünetek enyhíthetőek ilyen módon.

 

1. 2-es típusú cukorbetegség

 

Az egyre többeket érintő 2-es típusú cukorbetegség rendszerint visszavezethető az elhízásra és a mozgásszegény életmódra. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egészségtelen táplálkozás automatikusan maga után hozza a felesleges kilókat, ami számos egészségügyi kockázatot hordoz magában. Míg 18 évesen a vékony testalkatúak szinte bármit megehetnek, és nem látszik meg rajtuk, addig az évek múlásával lassul az anyagcsere, és a plusz kilók is hamarabb felkúsznak. Nem csak a tükörben látott kép miatt érdemel mindez figyelmet, hanem sajnos az általános egészségi állapot kapcsán is. Nem véletlen, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének egyik módja a személyre szabott, diétás étrend összeállítása. Nem mindegy az sem, mennyire aktív életet élsz. Hetente legalább háromszor 50 percet érdemes mozogni, s mindezeknek köszönhetően javulnak majd a vércukor értékek.

 

2. Magasvérnyomás betegség, a rettegett mumus

 

Nem csak a vércukor értékekre vagy a koleszterin szintre van hatással a rendszeres testmozgás, hanem a vérnyomásra is. Akár a gyógyszerszedésé is elhagyható azzal, ha sikerül leadni a plusz kilókból és az aktivitás a mindennapok részévé válik. Mi másért lenne érdemes az életmódváltás mellett dönteni, ha nem saját egészséged érdekében?

 

A magas vérnyomás sajnos sokáig felismerhetetlen akkor, ha nem mérjük rendszeresen az értékeket, és csak negatív hátulütőivel találkozhatunk fejfájás, vagy az olyan életveszélyes állapotok kapcsán, mint a stroke. Fontos, hogy a testsúlynak és edzettségnek megfelelő mozgást beiktassuk életünkbe. A fokozatosságra nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hiszen ellenkező esetben sérülések és keringési problémák fordulhatnak elő. Kezdetben túlsúllyal a séta, majd a tempós gyaloglás is remek választásnak bizonyul.

 

Emellett természetesen az étrend is fokozott figyelmet érdemel. Az úgynevezett DASH-diéta segítségével sokat tehetünk szívünk egészségének érdekében. Ez az étkezési modell a zöldségek, gyümölcsök fogyasztásán alapul, melyek mellé fehér húsokat, lassú felszívódású gabonákat és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket javasolnak a szakemberek.

 

3. Szív- és érrendszeri betegségek

 

A szív-és érrendszeri megbetegedések rendszerint egy folyamat eredményeként alakulnak ki. Közrejátszik bennük a magas vérnyomás, a káros LDL koleszterin szintje, mely érelmeszesedést okoz és később fokozza a stroke és a szívinfarktus kockázatát. Alapvető jelentőséggel bír tehát a koleszterinszint csökkentése, melynek kiváló módja a fizikai aktivitás és a diétás étrend követése. Legjobb, ha a korábbiakban már említett, leginkább a mediterrán étrendre hasonlító megoldást választod étkezéseid alkalmával. Persze emellett a rendszeres mozgás is lényeges, hiszen segítségével csökkenthető a koleszterinszint.

 

4. Elhízás

 

Minden korábbinál gyakrabban esik szó az elhízásról. Ma már egyértelműen állíthatjuk, hogy a súlyfelesleg betegség, amely megrövidíti az életet és jelentősen rontja az életminőséget. Ha csak nem áll a háttérben valamilyen endokrin betegség, akkor egyértelműen a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás tehetőek felelőssé a problémáért.

 

S hogy milyen betegségek alakulhatnak ki az elhízás talaján? A magas vérnyomás, az ízületi problémák, a magas koleszterin és vércukor szint mellett a stroke és a szívinfarktus is következményei lehetnek annak, ha nem figyelünk oda arra, mennyit mutat a mérleg. A visszérbetegségek szintén érintik az elhízással küzdőket, akik egyébként gyakran pszichésen is megsínylik azt, hogy nem azt látják a tükörben, amit szeretnének, valamint kevésbé teherbíróak, mint talán korábban voltak.

 

A gyógyír ez esetben sem másban rejlik, mint az életmódban. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy törekedjünk az étrend megváltoztatására és a mozgás mindennapokba illesztésére. A sport a stressz feldolgozásában is segít, így talán nem az étkezéssel szeretnénk majd levezetni a feszültséget.

 

5. Rosszindulatú daganatos megbetegedések.

 

A túlsúly kockázati tényezőnek számít a daganatos megbetegedések kialakulásában. Nők esetében jóval nagyobb eséllyel alakul ki mellrák, a férfiaknál pedig a prosztatarák fordulhat elő. A vastagbélrák és egyéb rákos elfajulások is összefüggésbe hozhatóak az egészségtelen életmóddal és az elhízással. Fontos tehát, hogy az étrendet átvariáljuk. Míg a vörös húsok és általában a húsfélék kockázati tényezőként tarthatóak számon, addig a gyümölcsök, zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonafélék védőfaktorként jelennek meg. A rendszeres mozgás pedig akár 50 százalékkal csökkentheti a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

 

Írta: Kiss Anita
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


Webshopunkra jelenleg rengeteg rendelés érkezik és a kollégák nagyon elfoglaltak. Kérjük ne telefonon, hanem email-ben tájékozódj.
telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.