10 tuti tipp nyári hőség ellen

10 tuti tipp nyári hőség ellen

Az elmúlt évek nyarai számtalanszor bebizonyították, hogy hazánk klímája jelentős változáson megy át. Gyermekkorunk akkoriban forrónak ítélt, harminc fokos nyári melegei már sehol sincsenek, és napjainkban annak örülünk, ha csak 32 fokig kúszik fel a hőmérő higanyszála. Mindenkinek megvannak a maga trükkjei a forrósággal szemben, de tény, hogy a hőségriadóval telt hetek a legtöbbeket nagyon megviselik. Főleg az idősekre, a gyerekekre, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedésekkel küzdőkre érdemes különösen odafigyelni, ugyanis szervezetüket fokozottan megviseli a hőség. Cikkünkben néhány olyan tanáccsal igyekszünk szolgálni, melyek hasznosak lehetnek a tikkasztó napok komfortosabbá varázsolásának érdekében.

 

1. Szellőztetés és árnyékolás

 

Minden évben felhívják figyelmünket arra, hogy a lakás elsötétítése, valamint a kora reggeli szellőztetés lehet a legjobb választás a hőmérséklet alacsonyabban tartásának érdekében. A lakás fekvésétől függően, amint közeledik a hőség, sötétíts el, engedd le a redőnyt, vagy akár a sötétítő függöny is jó döntés lehet. Átmeneti, sürgősségi megoldásnak akár alufóliát is ragaszthatsz az ablakra, ami visszaveri a fényt. Természetesen nem ez a tökéletes megoldás, de amíg például időpontot tud adni a redőnyszerelő, addig ideális választás lehet.

 

2. Páramentesítő készülék

 

Ha a meleg magas páratartalommal társul, az kifejezetten kínzó tud lenni. Ezt megtapasztalhatjuk nyáron, amikor egy eső után is marad a forróság, de sokkal magasabb páratartalommal társítva. A lakásban tartózkodás során számos olyan tevékenységet végzünk, amelyek kapcsán nedvesség kerül a levegőbe. Ez ellen ideális lehet egy jó minőségű páramentesítő készülék, amely akár több liter vizet is képes kiszűrni egy nap alatt a levegőből.

 

3. Tusolás, arcmosás, nedves törölköző

 

Bár munkahelyen rendszerint nem tehetjük meg, hogy efféle megoldásokkal enyhítsük a forróság hátulütőit, de otthon mindenképpen megtehetjük. Ha időd és elfoglaltságod engedi, akkor tusolj le naponta többször is. A hideg víz helyett részesítsd előnyben a langyosat vagy a kellemesen meleget. Néha már egy arcmosás is sokat segíthet, ugyanis ha eltávolítod bőrödről az izzadságot, akkor könnyebben tud majd lélegezni, ez pedig kánikulában igazi áldás. A nyakba tett nedves törölköző szintén hasznosnak bizonyul, bár tény, hogy nem minden élethelyzetben engedhetjük meg ezt a luxust magunknak.

 

4. Csapd be az agyad!

 

Próbáltad már, hogy a nyári hőség idején téli fényképeket nézegetsz? Gondolj jégcsapokra, havas tájra, vagy idézd fel azt az emléket, amikor télen fagyoskodtál a mínusz tíz fokban. Az agyat ilyesmivel elég könnyű becsapni, próbáld ki, és meglátod!

 

5. Figyelj a hőszigetelésre!

 

Igyekszel mindent megtenni azért, hogy kellemes legyen nyáron is a belső mikroklíma? Ha ennek mégsem érzed hatását, akkor könnyen lehet, az ingatlan hőszigetelésével van a baj. Egy hőkamerás átvizsgálás felhívhatja a figyelmet a hőhidakra és a szigetelés egyéb hiányosságaira. Nem csak a falakra érdemes fókuszálni, hanem az ablakokra, nyílászárókra is, ugyanis az ablakokon keresztül rengeteg meleg bejuthat a lakásba.

 

6. Langyos, meleg innivalók

 

Sokan azt hiszik, hogy a jégkásákkal és a jeges üdítőkkel tehetnek a legjobbat maguknak a melegben. Tény azonban, hogy a langyos, vagy akár a meleg italok jobb választásnak bizonyulnak, hiszen arra késztetik a testet, hogy hűtse magát. A citromos víz és a teafélék remek választásnak bizonyulnak. Ez utóbbiak akkor is megállják a helyüket, ha magaddal kívánod vinni az innivalót, hiszen a tea felmelegedés után is jóízűen fogyasztható.

 

7. Könnyű étkezés

 

A nyári forróság idején a legtöbben alig vagyunk éhesek. Ugyan a testsúlynak ez csak kedvez, de a közérzetnek már nem biztos, hogy annyira. Mivel melegben kevésbé vagyunk éhesek, ezért inkább válasszuk a könnyű ételeket. Akár egy zöldségleves is elegendő lehet, a saláták, gyümölcsök pedig igazi felfrissülésnek számítanak a melegben.

 

8. Óvatosan a klímával!

 

A klíma ma már a legtöbb otthonban és irodában megtalálható. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen hőfokra állítjuk azt. A kinti hőmérséklettől való drasztikus eltérés akár megfázáshoz is vezethet. Ne feledkezzünk meg a rendszeres tisztításról sem, amivel pedig a fertőzéseknek vehetjük elejét. A klímát egyébként sokan kifejezetten azért nem szeretik, mert rendkívüli módon szárítja a levegőt. Ennek hátulütőit gyakran a kiszáradt szem kapcsán érezhetjük meg. Érdemes könnyű testápolót is magunknál tartani, ami a kéz számára hasznos lehet ilyenkor. Ha klímás irodában dolgozol, akkor a műkönny is jól jöhet, ruházatod megválasztásakor pedig ne csak a kinti kánikulára készülj, hanem arra is, hogy bent jól jöhet egy kis kardigán a túl alacsony hőfokra állított klíma mellett.

 

9. Kerüld a közvetlen fúvásirányt!

 

Klíma és ventilátor esetében is fontos, hogy ne közvetlenül érjen a levegőfúvás, ennek ugyanis könnyen nyak-és fülfájás lehet a vége. Inkább helyezd úgy a ventilátort, hogy annak kellemes hűvöse messzebbről érje testedet. Néha érdemes szellőztetni is egyet, friss oxigént engedni a helyiségbe.

 

10. Folyadék, folyadék, folyadék!

 

Ugyan az elfogyasztott italok hőmérsékletéről már szóltunk, de nem mehetünk el azok mennyisége és minősége mellett sem. Húsz testsúly kilogrammonként egy liter folyadék javasolt, ennek pedig legjobb forrása a tiszta víz. Ha nem vagy az ásványvizes palackok híve, akkor vízszűrő kancsóval, vagy akár csapra szerelhető vízszűrő berendezéssel is előállíthatod a tiszta vizet. A kávéval, energiaitalokkal és főleg az alkohollal érdemes nagyon óvatosnak lenned, sőt, a melegben ezeket célszerű teljesen kerülni. Az élénkítő teafélék remek választásnak bizonyulnak, de kipróbálhatod akár a matcha teát is, amely egész nap frissen tart. A cukros üdítőket szintén javasolt elkerülnöd, ezek ugyanis biztosan nem oltják szomjadat, ellenben a plusz kilók felkúszásáért igenis felelőssé tehetőek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy súlytöbblettel nehezebben lehet bírni a meleget is, ezért törekedj a normál testsúly elérésére, s ennél fogva életminőséged javítására.

 

Írta: Kiss Anita
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.